Fråga en expert
Pixelbrus i enfärgade områden av JPG-filer

Frågan: Varför få jag pixlar i stora enfärgade områden av JPG-filer som är en nära nyans av den ursprungliga färgen?

Svaret: Problemet beror på den matematiska algoritmen som används i JPG-formatet. Styrkan hos JPG-formatet är just dess komprimeringsgrad när det gäller bilder som av sin natur inte innehåller stora enfärgade områden med möjligen undantag för klarblå himlar och kritvita snölandskap. Algoritmen kan inte komprimera stora enfärgade områden korrekt varför dessa blir lite smutsiga och suddiga.

Visserligen kan man ändra på komprimeringsgraden och då reducera mängden fel men då förlorar man vinsten med formatet. Vill man absolut inte förlora någon information måste man använda ett annat bildformat. GIF-formatet är bra på stora enfärgade områden men komprimeringsgraden är sämre.

Men om du måste använda JPG-formatet finns det ett knep för att lura algoritmen till att lagra bilden som du vill. Genom att tillfoga bilden en aning brus som inte märkbart syns kommer komprimering att lyckas bättre.

I ”Adjust” - menyn välj undermeny ”Add/Remove noise” och välj ”Add noise”. Använd ”Uniform” - brus och prova mellan 3 till 4 procent.